2012. november 21., szerda

Friedrich Weissensteiner: Mária Terézia leányai

Mária Teréziának 16 gyermeke született, közülük 11 leány. A könyv a 8 leányról szól, a többiek kisgyermekként elhunytak.
Megismerhetjük eme könyvből a császár- és királynő nevelési elveit, mit tartott fontosnak a lányok tanításában, hogyan készítette fel őket a házaséletre.
Nagyon családcentrikus volt, szerette gyermekeit, de mégis volt egy közülük, aki a kedvence volt: Mária Krisztina, az 5.-ként született gyermek. Egyedül ő házasodhatott szíve szerint, a többiek sorsáról a politikai megfontolás döntött.
A kor rettegett betegsége, a fekete himlő a császári kastélyt sem kímélte, sőt Mária Teréziát sem, de ő csodával határos módon túlélte a szörnyű kórt.
Gyermekeit jó tanácsokkal látta el, amit ők rendszerint nem fogadtak meg. Némelyikük lázadozott sorsa miatt, a boldogtalan házasságok miatt, de a császári anyát ez nem hatotta meg. Engedelmességre, szerénységre utasította őket. De ez nem igen vált be...
Nagyon tanulságos könyv, sok új információt megtudtam belőle. Végre nem csak Marie-Antoinette-ről olvashatunk, hanem a többiekről is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése