2012. november 27., kedd

Alison Leslie Gold: Eva Braun naplója

Eva Braun Hitler szeretője volt, több, mint 20 éven keresztül. Ezalatt naplót vezetett, amit egy kicsit átgondolva, átírva ad át az utókornak az írónő.
Eva, avagy ahogy hívták Effie, egyszerű, szegény családból származott, fiatalon munkába állt, hogy segítse szüleit. Egy fényképésznél kapott állást, ahol megismerte a Kanzlert.
Hitler szerette magát körbevenni szebbnél-szebb nőkkel, így Evát is sokszor elhívta vacsorázni, később a lakásába is...
Nem sokat törődött eleinte a nővel, sokszor hónapokig nem beszéltek, nem válaszolt neki.
Eva kitartó volt, nem volt más férfi az életében. Nagyravágyó nő volt, sokat remélt ettől a kapcsolattól, többek között, hogy ő is adhat gyermekeket az államnak, de a Lebensborn Hivatal magassága miatt elutasította.
Eva végre elérte célját, fényűző házat kapott a Kanzlertől, rengeteg pénzt a háború idején is. Amíg mások éheztek, és az utcán tengődtek, Eva vásárolgatott mindenféle drága holmikat, ékszereket.
De ők sem maradhattak mindvégig eme paradicsomban, bálok és ünnepségek között. Menekülniük kellett. Berlin alatt bújtak el egy bunkerben. Mikor már mindent veszni láttak, megmérgezték magukat. De előtte egy álma teljesült Effienek: Hitler feleségül vette.
Érdekes történet. Számomra nagyon furcsa, hogy mi vezérelte Evát, hogy kitartson Hitler mellett. A leírások alapján csak drága dolgokat kapott tőle, szeretetet nem. Vagy ez nem is hiányzott neki?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése