2012. november 5., hétfő

Colleen McCullough: Antonius és Kleopátra

Félve vettem a kezembe ezt a könyvet. Elég vaskos és az írónőt sem ismertem. De azért átrágtam magam rajta, és érdemes volt.
A történetből megismerhetjük az ókori Róma és Egyiptom világát, Antonius és Kleopátra szerelmét, és Octavianussal való csatározásait.
Julius Caesar Octavianust hagyta meg utódául, ám ebbe sem Antonius, sem Klepoátra nem hajlandó beletörődni, hiszen neki Caesartól született fia, Caesarion érdeke és jövőbeli hatalma mindennél fontosabb.
Antonius több feleséget is elfogyaszt élete során, számos gyermeket nemz, de talán igazi szerelem csak Kleopátrához fűzi, Tőle is születik három gyermeke.
Kleopátra eleinte csak fia érdekeit tartja szem előtt, de lassan-lassan beleszeret a rómaiba - meglepő módon egy csata elvesztése után.
Octavianus mindenre hajlandó, hogy egyedül ő uralja Rómát, a provinciákat és lehetőleg Egyiptomot is. Érdekházasságokat köt, lejáratja a Forumon Antoniust, megöli Caesariont.
Miután Antonius és Kleopátra rájön, számukra nincs menekvés, nem tudják legyőzni Octavianust, öngyilkosságot követnek el. Antonius kardjába dől, Kleopátra egy királykobra segítségével vet véget életének.
Izgalmas, fordulatokban gazdag leírást kapunk az említett személyekről, a kor stílusáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése