2013. április 26., péntek

Rüdiger Dahlke-Margit Dahlke: A dohányfüst pszichológiája

Talán sosem volt még ilyen hatással rám egy könyv. Olvasás közben folyamatosan váltakoztak bennem különböző érzések.
A könyv a dohányzást, mint kezelendő betegséget állítja be. A különböző dohányzási típusokból mindenki rájöhet, melyik típusba tartozik és mi okozza a függőségét. Illetve néhány tipp a leszokáshoz, és a pótcselekvés helyettesítéséhez.
Emellett a dohányzás történelméről is olvashatunk, honnan ered, hogyan került Európába, milyen rétegben hogyan terjedt, stb. Azt már régóta tudjuk, hogy a dohányzás egészségügyi problémákat okoz, de ebben a könyvben talán túl részletesen is ecsetelve van, hogy pontosan mit is. Megdöbbentő volt olvasni.
Ami külön tetszett, hogy a nemdohányosokról is szó van, hiszen ez éppoly tünetegyüttes, mint a dohányzás (azokról van szó, akik nagy hanggal kampányolnak a dohányzás ellen), hiszen ők is elfojtanak bizonyos érzelmeket és csak így tudják megélni, kiengedni (mint a dohányos a füstben).
Korunk dohányos-nemdohányos társadalmáról is nagyon őszinte képet kapunk, aminek olvasása közben a sírás kerülgetett, mert sajnos nagyon igaz.
Még mindig a könyv hatása alatt vagyok, én kötelezővé tenném mindenkinek az olvasást, hiszen lelki téren is sokat fejlődhetünk a könyv olvasásakor (már ha hajlandóak vagyunk beismerni saját hibáinkat és szembenézni velük).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése