2012. szeptember 24., hétfő

Victoria Holt: A korona árnyékában

A könyvből megismerhetjük Bloody Mary-t, avagy Véres Máriát.
A 16. századi angol királynő élete cseppet sem irigylésre méltó. Szülei házassága tönkrement, apja még a pápával is megharcolt, hogy elválhasson és feleségül vehesse Boleyn Annát. Mária pedig fattyúként élt tovább, hiszen így már törvénytelen gyermeknek számított.
Hamarosan testvére született, Erzsébet. Apjának ezúttal sem teljesült álma, hogy fia szülessen. Annától is meg kellett szabadulnia - a Towerbe záratta és kivégeztette.
Harmadik felesége Jane végre megajándékozta Henriket egy fiúval. A kis Edward lett a trónörökös és apja büszkesége. De édesanyja a szülést követően nem sokkal elhunyt.
Ezután még Henriknek három felesége volt, akik közül egyet szintén kivégeztett.
Mária időközben felnőtt és visszatérhetett az udvarhoz, ám élete mindvégig veszélyben forgott. Hithű katolikus volt, ami azért volt veszélyes, mivel Angliában apja megtagadta a pápát, és ő lett az egyház feje. A protestáns vallás is egyre jobban terjedt.
Apja halála után a gyermek Edward lett az uralkodó, akit befolyásolói a protestanizmus felé tereltek. Erre akarta rávenni nővérét is, de Mária nem volt hajlandó megtagadni hitét.
A beteges, gyenge Edward elhunyt, helyébe Jane Grey lépett, de ő csak 9 napig volt Anglia királynője.
Őt végre Mária követhette, álma és küldetése ezennel beteljesülhetett.
Mária már nem volt fiatal, de még mindig hajadon. Mindennél jobban vágyott férjre és gyermekekre. Végül 37 évesen férjhez ment Habsburg Fülöphöz, unokatestvére fiához, aki ekkor csupán 26 éves volt. Pár hónap múlva Mária úgy érezte áldott állapotban van, már felkészültek a szülésre is, amikor rettenetes csalódás érte - nem volt terhes, csak a vízkór tért vissza, és ettől volt felpuffadva a hasa.
Fülöp apja átadta Spanyolország trónját fiának, így a férjnek vissza kellett térnie hazájába, de nem is sietett vissza feleségéhez.
Máriát egyedüllét, depresszió gyötörte.
42 évesen hunyt el, egyedül, csupán kedvenc és hűséges udvarhölgyei voltak vele.
Tetszett a mű, végigkíséri Mária egész életét. Örömét, bánatát hűen megörökíti e mű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése