2012. szeptember 9., vasárnap

Sigrid-Maria Grössing: Rudolf trónörökös

Egy újabb könyv Rudolf trónörökösről, Sissi és Ferenc József egyetlen fiáról.
A könyv visszanyúlik egészen a kezdetekig, amikor Sissi még csak áldott állapotban volt. Mennyire várták a trónörököst két leánygyermek után.
Rudolf, aki nevét a Habsburgok őséről kapta, már kisfiú korában kemény katonai nevelésben részesült a szigorú apa "jóvoltából". A törékeny, érzékeny gyermeket ez nagyon megviselte, ijedős, beteges lett, de nagyon gyorsan tanult, és érdeklődő volt, különösen a természettudományok, azon belül az ornitológia iránt.
Számos magántanár vett részt nevelésében, több nyelven kellett megtanulnia.
Szüleivel nem volt szinte semmilyen kapcsolata. Apját csak a katonaságban és a vadászatban elért eredményei érdekeltek, anyját szinte semmi vele kapcsolatban.
Annak ellenére, hogy ő volt a trónörökös, Ferenc József nem vonta be a politikai életbe, csak néhány külföldi ügyet bízott rá, hiszen az ifjú Rudolf megnyerő modorával mindenhol sikert ért el. De ettől még nem került közelebb apjához...
Házassága Stefánia belga hercegnővel kezdetben boldog volt, de ez hamar megszűnt. A trónörököst körbevették a szebbnél-szebb nők, akik mindenre kaphatóak voltak. Rudolf ezt ki is használta. Számos kapcsolata volt házassága előtt és alatt is.
1883. azonban várakozással és reménnyel teli év volt a házaspár számára, hiszen Stefánia teherbe esett. Rudolf reménykedett a kis Vencel megszületésében, remélve, hogy ezzel édesapjához is közelebb kerül. Azonban lánya született, Erzsébet.
Rudolf kicsapongó életet élt utolsó éveiben, nemi betegsége tönkretette amúgy sem erős szervezetét - és megfertőzte feleségét, aki meddő lett. Depresszió, alkoholizmus, kávé-,nikotin- és morfiumfüggőség jellemezte élete végét.
A mayerlingi eseményeket már előre tervezte, ehhez keresett és talált társat a rendkívül fiatal és fülig szerelmes Vetsera Mária személyében, aki mindenre hajlandó volt a trónörökösért.
A kettős öngyilkosságot a mai napig számos rejtély övezi, az igazság talán sose derül ki...
Ez a könyv sokkal jobban tetszett, mint a Hamann-féle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése