2012. augusztus 1., szerda

John Knittel: Via Mala

A Lauretz család a sváci hegyek eldugott kis szegletében él nyomorúságos kis kunyhójukban. Az apa iszákos, erőszakos, folyamatos rettegésben tartja családját, akik semmit nem tudnak ellene tenni, tűrik a megaláztatást, verést és hajnaltól késő estig dolgoznak, hogy legalább a kicsi fűrészmalomból némi pénzhez jussanak.
A családból a szentnek nevezett, jólelkű, lelkiismeretes Silvia megismerkedik a híres festővel, aki hatalmas vagyont és hegyi villáját is ráhagyja a lányra. A pénzt azonban megkaparintja a zsarnok apa, mivel Silvellie még nem nagykorú. A legidősebb fiú, Niklaus elhatározza, hogy véget vet apja terrorjának... A szörnyű tragédia végigkíséri egész életükön.
Silvia megismerkedik Andreas von Richeneu vizsgálóbíróval, akihez feleségül megy, és kikerül a nyomorból, a szülői házból, amitől a tragédia óta iszonyodik.
Ám az öreg Lauretz eltűnésének ügye még mindig nem zárult le. A nyomozást folytató ügyész meghal, és az iratok Andreashoz kerülnek. A férfi nyomozásba kezd, hogy apósa hollétét ill. eltűnésének körülményeit kivizsgálja. A hosszas kérdezősködés után a család bevallja bűneit.
Andreas szerelme azonban nagyobb annál, minthogy a nyomorult család életét még jobban megkeserítse.
Lebilincselő regény, gazdag és részletes leírásokkal. Fura, hogy a sok bántalmazás, nyomor ellenére Silvellie mégis a jót kereste mindvégig apjában, még hitt benne, hogy megváltozhat. A mai embernek talán ez hihetetlennek tűnik egy pogány nőtől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése