2012. június 26., kedd

Danielle Steel: A cár balerinája

A nagymama hagyatékában találnak egy pár balettcipőt és egy köteg oroszul írt levelet. Vajon Amerikába érkezése előtt milyen élete volt Dan ómamának? Ezt meséli el a történet.
Danina Petroszkava ötévesen elveszítette édesanyját, utána négy bátyjával és édesapjával élt. Ők katonai hivatásuk mellett nem tudták vállalni a kislány gondozását, így az apa a hétéves lányát beadja egy balett intézetbe.
Danina oroszországi életét itt éli lett, a tánciskola falai között. Keményen dolgozik, napi 14-16 órát edz, aminek meg is lesz az eredménye. Remek táncos lesz, több szerepet is kap, pl A hattyúk tavában, a Giselle-ben.
Az orosz uralkodói párnak nagyon megtetszik a kislány, a nagyhercegnőkkel és főleg a cáreviccsel barátságot köt.
Egy nap Danina súlyos influenzát kap, imádkoznak az életéért, a cári család saját doktorát, Oblozsenszkijt küldi a lány megmentésére. Szerencsére Danina túléli, ezután a cári nyaralóba, Carszkoje Szelóba kerül több havi pihenésre, lábadozásra. Itt kölcsönös szerelembe esik orvosával, de mivel Oblozsenszkij nős, így titokban kell tartani. Felesége a válásról hallani sem akar.
Danina miután felépül, újra visszatér a baletthez, és még keményebben tornázik. Egy szerencsétlen baleset miatt azonban végleg fel kell hagynia a tánccal.
Közben kitör az orosz forradalom, a cári család házi őrizetbe kerül, és hűséges orvosuk is velük tart, nem hagyja magára a hemofíliás Alekszejt.
Danina - szerelme tanácsára - Amerikába hajózik, Oblozsenszkij unokatestvéréhez. Itt várja a férfit, akit azonban 1918-ban a cári családdal együtt meggyilkolnak. Danina hozzámegy az unokatestvérhez, de szerelmét örökre szívében őrzi.
Nagyon megható történet, és tetszik a kor is, amiben játszódik. Egy nap alatt kiolvastam, egyszerűen letehetetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése